Onze werkwijze

Het is onze missie om de fysieke en mentale gezondheid van mensen in de topsport en het bedrijfsleven te verbeteren. Daarbij richten we ons op een systemische benadering en lichaamswerk. Dit is een andere werkwijze dan de klassieke (sport)psychologie  die nog steeds een groot deel van het huidige aanbod in de markt domineert. 

Wie zich goed wil voelen, moet eerst goed leren voelen. Ons lichaam, ons denken en ons voelen is een drie-eenheid die continu met elkaar in verbinding staat en van elkaar afhankelijk is. Wie zich alleen op het denken richt, vergeet een heel belangrijk deel van de mens: het lichaam en voelen. 

Klassieke psychologie en systemisch werken zijn beide benaderingen binnen de psychologie, maar ze verschillen in hun focus, methoden en theoretische grondslagen. Om jou een beter inzicht te geven van onze werkwijze, hebben we de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

Klassieke psychologie vs. Systemisch werken

  • Individuele benadering

    Klassieke psychologie richt zich voornamelijk op het individu. Het bestudeert de gedachten, emoties en gedragingen van een persoon om te begrijpen hoe deze functioneren en om psychische problemen te behandelen.

  • Relationele benadering

    Systemisch werken richt zich op de relaties en interacties binnen sociale systemen, zoals gezinnen, teams, organisaties en bredere maatschappelijke structuren. Het onderzoekt hoe individuen functioneren binnen deze systemen en hoe de systemen zelf functioneren.

  • Theoretische grondslagen

    Het maakt gebruik van diverse theorieën en modellen, zoals cognitieve psychologie, gedragspsychologie, psychoanalyse en humanistische psychologie. Elke theorie biedt een kader voor het begrijpen van menselijk gedrag en het ontwikkelen van therapeutische interventies.

  • Theoretische grondslagen

    Het is gebaseerd op systeemtheorie, die stelt dat individuen en hun problemen niet los van hun context kunnen worden begrepen. Het kijkt naar patronen, rollen, communicatie en dynamieken binnen het systeem.

  • Diagnostiek en behandeling

    Vaak wordt gebruik gemaakt van diagnostische criteria, zoals die in de DSM-5 staan, om psychische stoornissen te identificeren en te behandelen. Therapieën kunnen bestaan uit cognitieve gedragstherapie (CGT), psychoanalytische therapie, medicatie en andere individuele behandelmethoden.

  • Dynamiek en verandering

    In plaats van te focussen op individueel gedrag en de diagnose leidend te laten zijn, richt systemisch werken zich op het veranderen van disfunctionele interactiepatronen binnen het systeem. Het doel is om het systeem als geheel in balans te brengen en gezonde interacties te bevorderen.

  • Symptoomgericht

    De klassieke psychologie richt zich vaak op het verlichten van symptomen van psychische stoornissen door directe interventies die gericht zijn op de gedachten, emoties en gedragingen van het individu.

  • Inzicht en beweging

    Systemisch werken probeert inzicht te bieden in de onderliggende dynamieken en trauma’s die binnen het systeem spelen. Door deze te begrijpen, kunnen hardnekkige patronen doorbroken worden, wat leidt tot verandering en groei op zowel individueel als systeemniveau.